OM PLUNDRARNA

Hitler och Göring

Dagarna efter att Nazityskland kapitulerat gjordes en fantastisk upptäckt. I saltgruvan Altaussee under de österrikiska alperna fann man en av de största konstskatter som någonsin påträffats. Tusentals verk av några av konsthistoriens främsta mästare Rembrandt, Rubens och Michelangelo.

Upptäckten avslöjade den största konstkupp som någonsin genomförts. Mellan 1933 och 1945 stal nazisterna miljontals antikviteter och konstverk. På direkt order från Hitler sändes specialtränade trupper ut över Europa för att plundra. De allra främsta verken skulle visas på Hitlers planerade Führermuseum.

Efter kriget återfanns mycket av konsten, men över hundratusen verk försvann. Det är verk som först under senare år börjat komma fram och som idag hänger på världens främsta konstinstitutioner, bland annat Moderna Museet i Stockholm.

Plundrarna är en fängslande historia om nazisternas fanatiska besatthet av konst, men också om dagens bittra juridiska och moraliska kamp om den »försvunna« konsten. På spel står verk värda miljarder och ättlingar som kämpar för rätten till sitt förflutna.

Skrivet om Plundrarna:

Aftonbladet, Ingalill Mosander

”Spännande som en thriller, klargörande som en sanningskommission.”

Göteborgs-Posten

”För sent för Augustpriset, men boken är verkligen en så kallad ögonöppnare, som lyckas kombinera gediget historieskrivande med utmärkt reportage.”

Sydsvenskan

”Anders Rydell (…) demonstrerar djup sakkunskap samtidigt som berättelsen flyter fram som en välskriven thriller.”

”Nazisterna inte bara förintade människor. Deras avsikt var att även förinta Europas gemensamma konstnärliga arv. Om detta har Anders Rydell skrivit en lysande bok”

 Expressen:

”Anders Rydells bok om nazisternas konststölder är respektingivande och välskriven.”

”Anders Rydells ”Plundrarna” bygger på en respektingivande genomgång av befintligt material och är skriven med en lätt och begåvad penna.”

 Jönköpingsposten:

 ”Frågan om restitution, återlämning, lär aldrig bli fullständigt avklarad. Det är en trist men oundviklig slutsats som Anders Rydell landar i efter sin mycket fascinerande redogörelse.”

 Dagens Nyheter:

”Även om jag känner igen mycket av historieskrivningen så är jag ändå imponerad av Anders Rydells kunskapsinhämtning och lediga sammanställning av den internationella facklitteraturen om konstroven.”

UNT:

”Rydell kan skriva om konst och som helhet är ”Plundrarna” en viktig påminnelse om hur långtgående konsekvenser ett världskrig faktiskt har.”

Tidningen Kulturen:

 ”I ”Plundrarna: Hur nazisternas stal Europas konstskatter” har Anders Rydell skrivit en detaljerad och spännande skildring om hur denna enorma konststöld organiserades av nazisterna och vilka ideologiska värderingar som låg bakom.”

Antik & Auktion:

”Rydell har skrivit en alldeles utmärkt bok om hela det nazistiska konstplundringsföretaget, ideologin bakom och de juridiska efterföljderna.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s